Autobild a testat distanțele de frânare a 54 de anvelope de iarnă, Bridgestone, Michelin, Goodyear și Kleber fiind printre cele mai bune

Testul anual de iarnă al revistei Autobild a testat 54 de benzi de rulare ale anvelopelor, atât pe carosabil umed, la frânarea de la 80 km/h, cât și pe zăpadă, la frânarea de la 50 km/h. Rezultatul este o imagine de ansamblu unică a unor modele pe care în mod normal nu le-am vedea în teste. Așadar, haideți să aruncăm o privire la cel mai complex test de anvelope din 2023.

Încă o dată, modelul LM-005 de la Bridgestone a fost cel mai de succes, câștigând, ca și în primul test ACE/ARBÖ/GTÜ din acest an, cu cea mai bună performanță absolută pe teren umed. De data aceasta, însă, a fost vorba doar de distanța de frânare, dar vom vedea un test complet, la care au fost promovate primele 20 de anvelope. Pe locul al doilea, găsim Michelin Pilot Alpin 5, care, de asemenea, adună premiu după premiu, iar poziția sa nu este o surpriză. Apoi, pe locul al treilea îl avem pe noul venit de la Goodyear, Goodyear Ultragrip Performance 3, pe care suntem foarte curioși să îl vedem în testul final, deoarece nu avem încă alte date de conducere despre el.

Dar apoi devine interesant – înaintea locului șapte, care este acum legendarul ContiWinterContact TS870P, se află trei anvelope mai ieftine – Kleber Krisalp HP3, sora sa geamănă BFGoodrich G-FORCE WINTER 2 cu valori aproape identice și noul venit de anul trecut Firestone Winterhawk 4. În cazul lui Kleber și BF Goodrich, știm deja, după ani de teste, că sunt foarte puternice pe zăpadă, inclusiv în ceea ce privește distanța de frânare, așa că acest test li se potrivește. Acestea sunt modelele de anvelope de iarnă pe care le recomand foarte des și cred că își vor confirma poziția în testul final. Poziția celor de la Firestone Winterhawk 3 este, de asemenea, o surpriză plăcută, și asta pentru că este un contrast plăcut cu Kleber și BFGoodrich, menționate mai sus. De fapt, este un pic mai puternic pe ud, ceea ce își va găsi cu siguranță și clienții. Urmează, în ordine, Hankook, Pirelli și Laufenn.

Dar să aruncăm o scurtă privire și la anvelopele care ne-au dezamăgit puțin – și anume Dunlop Winter Sport 5, care este pe piață din 2015 și are nevoie disperată de o actualizare – Barum Polaris 5 este, de asemenea, înaintea sa, iar Vikingul îl ajunge din urmă. Și mai rău este Vredestein Wintrac Pro, care a ratat la limită selecția finală de pe locul 17, dar în care anvelopele vor avea șansa de a-și dovedi calitățile diferite. Pe de altă parte, nu vom vedea mai ieftine și relativ populare Kumho WinterCraft WP52, Yokohama BluEarth-Winter V906, Yokohama BluEarth-Winter V906, Nexen WinGuard Sport 2 WU7, Giti Gitiwinter W2, care au ocupat locurile 25-28, precum și Nankang Winter Activa SV-3, care a ocupat până pe locul 35. Misto. Tomket Snowroad PRO 3 a avut, de asemenea, rezultate dezastruoase, ajungând până pe locul 51.

Testul final Autobild ar trebui să apară în curând și suntem foarte curioși să vedem rezultatele – avem mari speranțe pentru noua anvelopă de la Goodyear și nu avem încă prea multe teste pentru promițătorul Firestone Winterhawk 4, care ar putea deveni o opțiune viabilă pentru șoferii mai frugali. În același timp, o mulțime de opțiuni foarte bugetare cărora nu li se acordă spațiu în alte teste au făcut și ele parte din lotul final, așa că vom vedea dacă există o anvelopă minune care poate salva portofelul, oferind în același timp performanțe de iarnă sigure.

Rezultatele complete ale testului privind distanța de frânare a celor 54 de anvelope aici ->